Guld/silver ratio: Vad är det och varför bry sig?

Guld/silver ratio är prisförhållandet mellan guld och silver. Ration anger hur många uns silver som behövs för att köpa ett uns guld. Investering i Guld/silver ratio kan ske via CFD, där man köper antingen guld eller silver, beroende på vad man tror på. Silver kan handlas både med och utan hävstång.

Vad är Guld/Silver ratio?

Guld/Silver ratio (även kallad för guld/silver-kvot) visar hur prisförhållandet mellan dessa ädelmetaller. Är ration på 50 innebär det att guld är 50 gånger dyrare än silver.

Exempel:

Om silverpriset är på 20 kr/uns och guldpriset är på 2000 kr/uns är alltså Guld/Silver ratio 100.

Guldpris dividerat med Silverpris = Ratio
2000/20=100

I detta fall behövs alltså 100 uns silver för att kunna köpa 1 uns guld. Guld är alltså 100 gånger dyrare.

Historisk ratio

Mellan år 2000 och 2020 har Guld/Silver-ratio ökat succesivt. Detta inte minst från 2010 och framåt. Bottennoteringen var i april 2011 (ratio 31,60) och toppen var april 2020 (114,77). En representant för SEB private banking i Luxembourg sa på fredagen att majoriteten av deras kunder numera satsar på silver framför guld, då guld/silver ration är för stor och uppsidan för silver bör kunna vara större än för guld.

macrotrends guld silver

Källa: https://www.macrotrends.net/1441/gold-to-silver-ratio

Varför är det viktigt att förstå?

Som vid alla investeringar är kunskap grunden för de bästa investeringarna. Att förstå hur guld/silver ratio räknas ut, och framförallt påverkas, kan därmed vara en faktor som avgör hur investeringar ska ske.

Olika användningsområden

Guld – Guld eller XAU som det kallas på trading språk, används bland annat till smycken och inom viss industri. Men det är även den ädelmetall som investerare främst väljer vid oro på aktiemarknaden. Guld är en så kallad ”safe haven”. Ett exempel på detta är att guldpriset gick upp kraftigt i början av finanskrisen då oron var extremt stor på finansmarknaden. Investeringar i guld ökar även när inflationen förväntas öka.

Silver – Även silver, eller XAG som traders kallar det, används till smycken men den största efterfrågan kommer från industrier inom elektronik. I likhet med guld har silver värdebevarande egenskaper. Däremot ses guld som stabilare investering vilket gör att efterfrågan blir större på guld vid ekonomisk oro.

Silver har även högre volatilitet än guld. Detta utifrån att dess marknadsvärde är lägre än guld samtidigt som det är en mer spekulativ ädelmetall. Vid finansiell oro påverkas generellt även silverpriset mer än guldpriset.

Självklart påverkas priset av tillgång och efterfrågan inom industrin och smyckestillverkning. Men framförallt av spekulation och investeringar i osäkra tider.

Som visas i grafen nedan har guld och silver generellt liknande prisutveckling även om det finns kortare perioder med stora skillnader.

silver mot guld

Källa: https://www.nordnet.se/blogg/silver/

Investera i Guld/Silver ratio

Via exempelvis CFD kan investering ske i prisförhållandet mellan dessa två ädelmetaller. Oftast går det att både ta köp- och säljpositioner utifrån tron på hur marknaden kommer att röra sig.

KÖP – Köpposition väljs vid tron på att guldpriset kommer utvecklas bättre än silverpriset. Med andra ord att det kommer att krävas mer silver för att kunna köpa ett uns guld.

SÄLJ - Säljposition väljs vid tron att silverpriset kommer att utvecklas bättre än guldpriset. I detta fall kommer det alltså krävas en mindre mängd silver för att köpa ett uns guld.

Värdet avgörs av hur stor procentuell skillnad det är på värdeutvecklingen mellan dem. Skulle exempelvis guld gå ner 5 % och silver gå ner 8 % kommer certifikatet/kontraktet gå upp i värde. Detta utifrån att guld haft ”bättre” värdeutveckling än silver under denna period. Normalt så är hävstången 10x för cfd handel med silver, men ett antal råvarumäklare erbjuder trading utan hävstång eller med endast 2x hävstång.